Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα µοιραστεί σε 250.000 νοικοκυριά – Oι κατηγορίες

Δεκέμβριος 10, 2019


Το επόµενο δεκαήµερο ανοίγει η πλατφόρµα για την υποβολή αιτήσεων, ώστε τα 175 εκατ. ευρώ να έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από τις 31 ΔεκεµβρίουΤην επόμενη Τρίτη 17 ∆εκεµβρίου ανοίγει, εκτός…


Loading...


Το επόµενο δεκαήµερο ανοίγει η πλατφόρµα για την υποβολή αιτήσεων, ώστε τα 175 εκατ. ευρώ να έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από τις 31 Δεκεµβρίου

Την επόμενη Τρίτη 17 ∆εκεµβρίου ανοίγει, εκτός απροόπτου, η εφαρµογή για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό µέρισµα, µε σκοπό µέχρι τις 26 του µήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να πληρωθούν οι δικαιούχοι πριν από τις 31 ∆εκεµβρίου.

Μέχρι τότε ο σχεδιασµός της κυβέρνησης προβλέπει 250.000 νοικοκυριά, µε 953.000 µέλη, να λάβουν έκτακτη ενίσχυση 700 ευρώ ανά νοικοκυριό, εφόσον πληρούν τα κριτήρια που συνοδεύουν αυτές τις έκτακτες παροχές, προς ανέργους, πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες µε εξαρτώµενα παιδιά ΑµεΑ.

Με αυτά τα ποσά ολοκληρώνεται η «µοιρασιά» της δηµοσιονοµικής υπεραπόδοσης του φετινού προϋπολογισµού που ξεκίνησε τον Μάιο, µε την πληρωµή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 800 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το τρέχον κύµα παροχών, που κοστίζει συνολικά 175 εκατ. ευρώ, δεν θα κατευθυνθεί προς τους συνταξιούχους, αλλά στοχευµένα προς τις οµάδες των ανέργων, των πολυτέκνων και των οικογενειών που έχουν

παιδιά ΑµεΑ, καθώς φέτος σηµαντικό µέρος του µερίσµατος που αναλογεί στη φετινή χρονιά προκαταβλήθηκε προεκλογικά. Πάντως το µέλλον αυτής της πρακτικής, δηλαδή της µοιρασιάς των… πλεοναζόντων υπερπλεονασµάτων, βρίσκεται ήδη υπό αξιολόγηση, µε δεδοµένη και τη µεγάλη επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για αναθεώρηση των πολύ υψηλών στόχων για πρωτογενή πλεονάσµατα 3,5% του ΑΕΠ.

Πολλοί θεωρούν πως η οικονοµία δεν χρειάζεται να παράγει υπερπλεονάσµατα στραγγίζοντας, µε υπέρµετρη φορολόγηση, τις παραγωγικές τάξεις, που είναι και αυτές οι οποίες καταναλώνουν περισσότερο.

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα µοιραστεί σε 250.000 νοικοκυριά – Oι κατηγορίες - Εικόνα 1 Nέο μοντέλο

Σύµφωνα µε αυτήν τη σχολή, ένα διαφορετικό µοντέλο, χαλάρωσης των στόχων, περιορισµού της υπέρµετρης φορολόγησης ώστε να απελευθερωθούν πόροι για κατανάλωση και επενδύσεις,

θα µπορέσει να φέρει πιο ουσιαστικά αποτελέσµατα στην οικονοµία και να εδραιώσει, µε µόνιµο τρόπο, µεγαλύτερες ενισχύσεις προς τους οικονοµικά ασθενέστερους, τόσο σε επίπεδο µεγαλύτερων, µόνιµων επιδοµάτων, όσο και σε επίπεδο άλλων παροχών και βελτίωσης κοινωνικών υποδοµών.

Είναι δε βέβαιο πως η επιστροφή του πλούτου που θυσιάστηκε στα χρόνια της κρίσης, µε τις µεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στους µισθούς, θα απαιτήσει πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί, µε την προϋπόθεση πάντα πως θα επιτευχθεί και θα εδραιωθεί µια βιώσιµη ανάπτυξη και η χώρα δεν θα «ξανακυλήσει» στη µαύρη εποχή των ελλειµµάτων.

Ο µόνιµος χαρακτήρας ωστόσο των όποιων παροχών που δίνονται στο τέλος κάθε χρόνου είναι ένας στόχος σηµαντικός και δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξη που είχε δώσει στο «Εθνος» ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόµενος στις παροχές που είχαν δοθεί στους συνταξιούχους τον Μάιο από την προηγούµενη κυβέρνηση, είχε σηµειώσει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «αυτό να χορηγείται σε σταθερή βάση κάθε ∆εκέµβριο».

Προς το παρόν το µέρισµα των φετινών εορτών, 700 ευρώ ανά νοικοκυριό σε 250.000 νοικοκυριά µε 953.000 µέλη µέσω της περσινής πλατφόρµας της Η∆ΙΚΑ, κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση του iban, πρόκειται να χορηγηθεί σε:

Οικογένειες µε τέσσερα τέκνα και άνω, που έχουν φορολογητέο οικογενειακό εισόδηµα, µε βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία πρόκειται να ωφεληθούν 19.140 νοικοκυριά.

Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι µακροχρόνια άνεργος, δηλαδή χωρίς απασχόληση για περισσότερους από 12 µήνες, οι οποίες έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώµενο παιδί και µε φορολογητέο οικογενειακό εισόδηµα µέχρι 15.000 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία λαµβάνονται υπόψη και µονογονεϊκές οικογένειες και εκτιµάται ότι θα ωφεληθούν 163.778 νοικοκυριά.

Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 µηνών, µε τουλάχιστον ένα εξαρτώµενο παιδί και διαθέτουν φορολογητέο οικογενειακό εισόδηµα έως 15.000 ευρώ. Λαµβάνονται υπόψη και µονογονεϊκές οικογένειες. Σε αυτήν την κατηγορία ο αριθµός των νοικοκυριών που πρόκειται να ωφεληθούν εκτιµάται στα 40.927.

Οικογένειες µε εξαρτώµενα τέκνα ΑµεΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόµατος, έως 24 ετών. Σε αυτήν την κατηγορία ο αριθµός των ωφελούµενων νοικοκυριών εκτιµάται στα 25.632.

Για τη χορήγηση του κοινωνικού µερίσµατος θα ληφθούν υπόψη τα επιπλέον κριτήρια:

Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαµένει, νόµιµα και µόνιµα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήµατος κατά την τελευταία δεκαετία. Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το άθροισµα των καταθέσεων όλων των µελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύµατα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία µετοχών και οµολογιών να µην υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.

Πέραν των δύο δόσεων του µερίσµατος (Μαΐου και ∆εκεµβρίου), από τον φετινό προϋπολογισµό εξασφαλίστηκαν 205 εκατ. ευρώ για τη νέα µείωση του ΕΝΦΙΑ, 68 εκατ. ευρώ για την εµπροσθοβαρή καταβολή του επιδόµατος θέρµανσης, 138 εκατ. ευρώ για τη µείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, 61 εκατ. ευρώ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εθνική άµυνα, νοσοκοµεία, µεταφορές, και κάλυψη οφειλών στη ∆ΕΗ ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.