Νηπιαγωγείο της Κύπρου έβαλε “Αφρικανό” Χριστούλη στη φάτνη

Δεκέμβριος 9, 2019


Η γέννηση του Χριστού ήταν διαφορετική φέτος σε νηπιαγωγείο στο Αυγόρου της Κύπρου. Η δασκάλα του σχολείου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια κούκλα που παραπέμπει σε μωρό αφρικανικής καταγωγής.Έτσι κι α…


Loading...


Η γέννηση του Χριστού ήταν διαφορετική φέτος σε νηπιαγωγείο στο Αυγόρου της Κύπρου. Η δασκάλα του σχολείου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια κούκλα που παραπέμπει σε μωρό αφρικανικής καταγωγής.

Έτσι κι αλλιώς ο Χριστός δεν ήταν και ακριβώς λευκός (οι επιστήμονες τον έχουν απεικονίσει ως αρκετά μελαμψό), οπότε το να τον αναπαραστήσεις ως μαύρο είναι τόσο (αν)ακριβές όσο τον αναπαραστήσεις ως λευκό.

Πάντως διαβάζοντας την είδηση, περίμενα να φτάσω στο σημείο των αντιδράσεων και της κατακραυγής.

Μου έκανε εντύπωση πως τελικά κατακραυγή δεν υπήρξε. Αντίθετα, όπως διαβάζω:

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με απόλυτη φυσικότητα και χωρίς να παραξενέψει ούτε τα παιδιά ούτε τους γονείς.

Με μία διαφορετική προσέγγιση και με στόχο την εξάλειψη του ρατσισμού και την εμπέδωση της αρχής της διαφορετικότητας πραγματοποίησε χθες βράδυ ο Β’ Κοινοτικός Παιδοκομικός Σταθμός ΣΚΕ Αυγόρου τη χριστουγεννιάτική του γιορτή στο Αυγόρου.

Συγκεκριμένα, η δασκάλα του σχολείου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια κούκλα που παραπέμπει σε μωρό αφρικανικής καταγωγής, τοποθετώντας το στη φάτνη που χρησιμοποιήθηκε για κούνια του νεογέννητου Ιησού. Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με απόλυτη φυσικότητα και χωρίς να παραξενέψει ούτε τα παιδιά ούτε τους γονείς.

Όπως εξήγησε η δασκάλα, στο σχολείο υπάρχουν παιδιά διαφορετικών χρωμάτων, εθνικοτήτων και γλωσσών. Όμως, τόσο για τους δασκάλους όσο και για τα ίδια τα παιδάκια, όλα είναι όμοια. «Δεν γίνεται», όπως ανέφερε, «καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, αφού αυτό γίνεται εντελώς φυσιολογικά, καθώς δεν προβάλλουμε σε καμία περίπτωση τις διαφορές αλλά τις ομοιότητες που έχουν όλα τα παιδιά». Μάλιστα, σύνθημα του σχολείου είναι «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Αυτό το οποίο προκαλεί ευχάριστη εντύπωση είναι ότι σε μία (σχετικά) ακριτική κοινότητα όπως το Αυγόρου, τρέφεται και αναδεικνύεται αξιοζήλευτος σεβασμός στη διαφορετικότητα και δίδονται σωστά διδάγματα και παραδείγματα. 

[mikropragmata.lifo.gr]

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.